Peçeleme:  

          Vergi Hukukunda vergi yükümlüsü ve sorumlusunun özel hukuk biçimleri ve kurumlarını kullanarak vergi kaçırma amacıyla gerçekleştirdikleri sözleşmeye bağlı işleme verilen ad. Mükellef, peçeleme ile vergi borcunun doğmasını engelleyerek devlet aleyhine haksız kazanç kendi lehine de menfaat elde etmektedir. 
 

Olay :

       Yapılan bağışlara vergiden tam muafiyet sağlayan kamuya yararlı bir dernek, bir özel hukuk tüzel kişisi ile anlaşmakta; bu anlaşmaya göre kendisine yapılan bağışı bağış şartı gereği bir başka (çok sınırlı vergi muafiyeti sağlayabilen) derneğe aktarmakta ve aktarılan dernek yurt dışındaki bir başka vakfa, yurt binası yapmak üzere bağışı göndermekte.  Vergi muafiyeti sağlayan dernek, bu şartlı bağışın binde biri kadar bir meblağı kendi adına bağış olarak tutmakta. 

Şu kadarlık bir bilgi ve olay özeti bile PEÇELEME (GİZLEME, ÖRTME) SÖZLEŞMESİNİN varlığını görmemize yeterli. Kaldı ki sözleşme yazılı olarak da var. 40 Milyon Dolarlık bir bağış, 75 bin doları sizde kalıyor; gerisi X derneğe yurt yapılması şartıyla bağışlanıyor. Yurt binası, bir başka ülkede inşaa edilecek. Bağış, orada yeni kurulmuş olan bir başka derneğe aktarılıyor.

Bu olay, herhangi bir hukuk fakültesinin Vergi Hukuku dersinde sınav sorusu olarak sorulsa ve herhangi bir öğrenci cevap olarak; işbu işlem hukuka, ahlaka ve vicdana tamamen uygundur, dese...
Okulu bitiremez. En azından bizim zamanımızda öyleydi. 

  
         

Yorumlar